Kwitnące forsycje, pierwsze liście na drzewach, zazieleniająca się trawa... mimo, iż "W marcu jak w garncu" tegoroczna wiosna przychodzi wyjątkowo szybko. Dzieciaki nie zdążyły jeszcze zatopić Marzanny, a tu proszę 😏 Marzec to doskonały moment na zmianę zimowych nawyków żywieniowych i trybu życia. Postanowienia wiosenne zdecydowanie łatwiej wdrożyć niż te noworoczne. Dzień coraz dłuższy, a temperatura zachęca do aktywności na "świeżym" powietrzu.
Zdrowe odżywianie - co warto wiedzieć?
Według opublikowanych 17 października 2020 r. zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego połowę talerza powinny zajmować owoce i warzywa. Drugą połowę należy podzielić na dwie równe części, które dostarczą organizmowi budulcowego białka i złożonych węglowodanów. Warzywa i owoce dostarczają błonnika i cennych witamin, ograniczając zapadalność na nowotwory złośliwe oraz schorzenia sercowo-naczyniowe.
Zdrowa dieta wiąże się z dostarczaniem organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, zależnie od wieku, trybu życia oraz stanu zdrowia, co warto indywidualnie dopasować do swoich potrzeb. Podstawą zdrowego żywienia jest zachowanie powtarzalności (dostarczając organizmowi posiłki w regularnych porach) oraz zróżnicowania diety. Nie zapominaj o tym, że niezbędnym elementem zdrowego odżywiania się jest odpowiednie nawodnienie. Człowiek potrzebuje co najmniej 1,5 litra płynów (przewaga wody) w ciągu doby. Wartość ta zwiększa się u osób aktywnych fizycznie oraz w upalne dni.
Co jeść wiosną, by wspomóc zdrowy styl życia?
Garderoba zmieniona na lżejszą? Kozaki i płaszcze na dnie szafy? Warto zatem zmienić codzienne menu na lżejsze, bardziej zielone, optymistycznie wyglądające na talerzu. Gdy przychodzi wiosna często czujemy objawy wiosennego przesilenia-zmęczenie, senność, rozdrażnienie. Dzięki diecie znacznie można przyczynić się do poprawy samopoczucia i zwiększenia zasobów energii na co dzień. Zrezygnuj z ciężkostrawnych, tłustych potraw na rzecz lekkich, sezonowych produktów. Szklarniowe rzodkiewki czy dostępne już świeże szparagi dostarczą Ci mnóstwa składników odżywczych, a lekkie, szybkie w przygotowaniu dania obiadowe z makaronem, brokułami, fasolką szparagową, cukinią i mięsem drobiowym to nie tylko lekki, ale wartościowy posiłek, który doskonale wygląda.
Wiosennie przy stole
Skoro "jemy oczami" 😃 nasyćmy się wiosenną zielenią i kontrastowymi odcieniami. Zdrowe jedzenie to przede wszystkim przyswajanie odpowiedniej dla swojego trybu życia, wieku i zdrowia ilości i jakości składników odżywczych, kalorii dlatego przede wszystkim warto zachować umiar. Lekki posiłek, składający się z potrójnej porcji tak czy inaczej nie sprawi, że poczujemy się lekko i dobrze. Mała porcja fast fooda, opierającego swój skład o sól, cukier, substancje konserwujące, wzmacniacze smaku to również nie jest właściwy sposób odżywiania. Twój wiosenny stół, zastawiony świeżymi warzywami i owocami będzie emanował radosną energią. Zadbaj o sporą ilość zieleni, zamień ciężki obrus na lekki, jasny bieżnik i pastelowe serwetki. Koniecznie ustaw na stole wazon ze świeżymi kwiatami.
Czego należy unikać w codziennej diecie?
Codzienna dieta, przede wszystkim, ale nie tylko wiosną powinna być bardzo zróżnicowana i proporcjonalnie dopasowana do założeń, które obrazuje piramida zdrowego żywienia. Dzięki urozmaiceniu i zachowaniu właściwych proporcji organizm będzie miał zapas energii, wsparcie układu immunologicznego, co wiosną jest szczególnie istotne oraz przyjemność z samego jedzenia. W codziennej diecie warto unikać:
- cukru i pustych kalorii, zawartych w słodyczach (szczególnie w produktach wysokoprzetworzonych),
- soli,
- czerwonego, tłustego mięsa (zastąp je drobiem i rybami),
- przetworzonego, odmrożonego pieczywa białego, zastępując je pełnoziarnistym,
- tłuszczy zwierzęcych na rzecz tłuszczy roślinnych (np. oliwa z oliwek),
- przetworzonych dań typu fast food oraz gotowych dań chłodzonych, zawierających konserwanty, tłuszcze, cukier, sól w znacznie zawyżonych ilościach,
- słodzonych napojów, jogurtów (wybieraj jogurt naturalny i soki owocowe, zawierające naturalnie występujące cukry).
Nawadnianie - co oprócz wody?
Wielu z nas nie chce rezygnować z kawy i herbaty na rzecz niegazowanej wody. Nie musisz. Wystarczy zachować umiar i właściwe proporcje. Na każdą filiżankę kawy i herbaty wypij szklankę wody. Herbatę czarną warto zastąpić białą oraz naparami owocowymi. Do wypijanej wody możesz dodać plaster cytryny lub kilka listków mięty, co wzbogaci jej smak.
Czy musisz odmawiać sobie ulubionych produktów żywnościowych?
Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo, warto przede wszystkim zadbać o stały, dopasowany do potrzeb i trybu życia rytm żywienia. Organizm lubi powtarzalność. Jedz taką ilość, by zapewnić sobie odczucie sytości, jednak pamiętając przy okazji o właściwych proporcjach składników, znajdujących się na talerzu i unikaniu przetworzonych, intensywnie słodzonych lub solonych składników. Czego warto sobie odmawiać? Przede wszystkim podjadania pomiędzy posiłkami oraz pustych kalorii. Jeżeli chcesz schudnąć i jesteś na diecie redukcyjnej jest to szczególnie ważne. Jeżeli tak ja chcesz popracować nad zwiększeniem masy, zwiększaj porcje posiłków, wybierając to, co lubisz. Nie zapominaj o codziennej dawce ruchu, unikaniu alkoholu i innych substancji psychoaktywnych, które pustoszą organizm w wielu płaszczyznach. 😏
PS. Warto zwrócić uwagę na skład produktów spożywczych. Ułatwieniem może być aplikacja Zdrowe Zakupy, w której po przeskanowaniu kodu produktu zyskasz wiele, niezbędnych informacji.
Komentarze
Prześlij komentarz